Klicka här för större karta

Manhattan: Lower Manhattan

Allra längst i söder på Manhattan ligger Lower Manhattan, med delområdena Financial District, Civic Center och South Street Seaport.

Det är ett område som skiftar mycket i karaktär, och här finns några av New York Citys äldsta och mest historiska byggnader inklämda på smala gator bland små parker och moderna skyskrapor. Området är ett av de mest sevärdhets-täta på Manhattan, och att promenera på Wall Street, att se hur återuppbyggnaden av World Trade Center går och att fotografera sig framför Brooklyn Bridge är saker som de flesta brukar göra.

Lower Manhattan ligger söder om Tribeca och Lower East Side, och inläggets gränser är Chambers St. i nordväst, Broadway och White St. i norr samt Baxter St., Pearl St. och Brooklyn Bridge i nordost.

De första europeiska bosättningarna i New York grundades på Lower Manhattan, och området blev tidigt ett nav inom handel, sjöfart och ekonomi. Brist på markyta i kombination med bra berggrund ledde till att många av New Yorks första skyskrapor byggdes här, och de smala gatorna har också gjort delar av Lower Manhattan till de mest kompakta i New York. Området har också spelat en viktig roll i amerikansk historia under kolonialtiden och under f, och ett flertal byggnader klassas som nationalmonument.


Klicka här för större karta

Financial District utgör den största delen av Lower Manhattan, och i stort sett kan man säga att det är området söder om Chambers St. och City Hall Park. Det är fortfarande hjärtat i USA:s finansiella sektor, och mängder av banker och finansiella institutioner har sina kontor här. Områdets centrum ligger i korsningen av Wall St. och Broad St., och Trinity Church i västra änden av Wall St., inklämd bland alla skyskrapor, är rätt häftig att se. Inte långt därifrån ligger Federal Hall, där George Washington svors in som USA:s förste president, och byggnaden är nu ett museum. New York Stock Exchange ligger också här, och även om det numera är stängt för allmänheten, så kan man fortfarande promenera förbi utanför och kolla in den mäktiga byggnaden.

En bit nordväst om Wall St. ligger platsen där World Trade Center tidigare stod, och om man ändå går omkring på Lower Manhattan, så kan det vara värt att se hur återuppbyggnaden går. En minneslund för alla som omkom och skadades i attackerna är också under uppbyggnad, likaså museer som berättar mer om byggnaderna som tidigare fanns där och vad som egentligen hände.

Allra längst i söder ligger Battery Park, som fått namn efter det artilleribatteri som tidigare låg där, och därifrån går färjor till Frihetsgudinnan, Ellis Island och Staten Island. Det är en rätt stor park, och utsikten över vattnet är svårslagen. Det finns också en mängd statyer och monument där, och i Bowling Green i nordligaste delen av parken finns the Wall Street Bull, som säkert är bekant. Och om man följer strandpromenaden österut, så kommer man efter ett tag till Battery Park City, där bl.a. World Financial Center and Winter Garden finns. Det är ett lugnt område med en blandning av kontor, bostäder, affärer och parker, och vill man fortsätta att promenera norrut går det enkelt längs Hudson River Park.

Nordost om Financial District ligger Civic Center, och det är där många av New York Citys olika myndigheter håller till. City Hall, kanske mest känt från tv-serien Spin City, ligger här, precis som polishögkvarteret och olika domstolsbyggnader. Ett flertal byggnader är kända ur arkitektonisk synvinkel, men för de flesta är området nog rätt 'meh'. Men det kan ändå vara värt att ta en omväg förbi Civic Center på vägen till Brooklyn Bridge.

Vid vattnet på östra sidan av Lower Manhattan ligger South Street Seaport, och i många år var det New Yorks huvudsakliga hamnområde med fiskmarknader och allt som hörde till. Numera är hela området upprustat, och det finns mängder av affärer och restauranger här, mitt bland kullerstensbelagda gator och karaktäristiska byggnader på 2-3 våningar. Hela området står i kontrast till övriga Lower Manhattan, där skyskraporna börjar bara någon kilometer bort. Men det är ett charmigt område, och närheten till vattnet och båtarna som ligger förtöjda där ger en skön paus från det rätt annars rätt intensiva Lower Manhattan.


African Burial Ground National Monument är ett museum och en minnesplats som uppfördes efter att byggarbetare i början av 1990-talet hade hittat en försvunnen gravplats med kvarlevor av fler än 400 afro-amerikaner från 1600- och 1700-talet. Besökare kan se föremål och utställningar om begravningsplatsen, men också om slaveriets historia i New York. Det är bra att känna till att museet och minnesplatsen ligger vid en federal byggnad, så räkna med en noggrann säkerhetskontroll om ni gör ett besök. Gratis inträde. Info om öppettider finns här.

Adress: Ted Weiss Federal Building, 290 Broadway (hörnet av Duane & Elk St.)

Battery Park, som jag nämnde nyss, är den stora parken på Manhattans sydspets. Den är en av New Yorks äldsta offentliga platser, och har fått sitt namn efter det gamla artilleribatteri som byggdes där i början av 1800-talet. Castle Clinton National Monument står fortfarande kvar i sydvästra delen av parken, och där går det numera att köpa biljetter till (och åka färja till) Frihetsgudinnan och Ellis Island. Men mest används nog Battery Park av folk som vill slappna av efter stressen i de centrala delarna av Lower Manhattan. Det finns gott om parkbänkar, och strandpromenaden är ett skönt ställe att bara se ut över vattnet. Det finns också gott om statyer och monument här. Färjor till Staten Island går från South Ferry Terminal i sydöstra delen av parken.


Bowling Green är en liten park i nordligaste delen av (eller just norr om) Battery Park, där Broadway börjar. Det är New Yorks äldsta park, och det är här den holländske generalen Peter Minuit slöt sitt avtal med indianerna 1626. En staty över kung George III restes 1770, och statyn blev en magnet för protesterna mot kungen och Storbritannien. Enligt sägnen styckades statyn och smältes om till 42'000 kulor, som användes i självständighetskriget. Numera är platsen ett lugnt ställe med skugga under sommaren, en liten fontän och ett par bänkar, där folk sitter och äter sin lunch eller bara vilar fötterna. Just söder om parken ligger Alexander Hamilton U.S. Custom House med Museum of the American Indian, och en liten bit upp på Broadway finns statyn the Wall Street Bull.

Brooklyn Bridge är en av New Yorks mest kända sevärdheter, och när den stod färdig 1883 var den 1825 meter långa hängbron världens första gjord i stål. Den sammankopplade Manhattan med Brooklyn, och möjliggjorde också sammanslagningen av stadens olika boroughs ett par år senare. Det tar ungefär 30-40 minuter att promenera från Manhattans Civic Center till Brooklyn Heights, och det är verkligen ett av de 'måsten' man har när man åker till New York. Gång- och cykelbanan är byggd ovanför bilvägen, så man störs inte alls av trafiken. Det kostar heller ingenting att gå över. Bra att veta är att man går på strax sydost om City Hall.


Castle Clinton National Monument ligger i sydvästra delen av Battery Park, och den byggdes 1811 för att försvara New Yorks hamn. Det fick sitt namn 1817 efter DeWitt Clinton, en tidigare borgmästare i New York. Armén lämnade forttet 1821, och 1823 återföddes det som Castle Garden, ett populärt ställe för konserter och andra tillställningar. Mellan 1850 och 1890 fungerade fortet som ankomsthall för immigranterna på vägen till USA, och efter det användes det nybyggda Ellis Island som mottagningsplats för de nyanlända. New York Aquarium öppnade i fortet 1896, och låg där fram till 1941, och efter att ha renoverats under 1970-talet, så öppnades National Park Service Visitor's Center 1975. Numera kan man köpa biljetter där till Frihetsgudinnan och Ellis Island, och även färjor dit går från det gamla fortet. Även guidade turer av fortet ges. Gratis. Öppettider finns här.

Ellis Island var New Yorks stora immigrationscentral mellan 1892 och 1924, och fler än 12 miljoner immigranter passerade ön under åren på vägen till USA. Numera är det ett museum, som visar hur livet var för många av immigranterna, samt hur det gick till vid registreringen och inspektionen efter den långa resan över Atlanten. Utställningar och gallerier med kläder, fotografier och andra tillhörigheter finns där, likaså en databas där man kan söka efter släktingar som passerat där under åren. Det kostar inget att besöka museet, men själva färjan kostar. Audio-turer är dock inte gratis. Biljetter köps i besökscentret i Castle Clinton National Monument. I biljettpriset ingår även resa till Frihetsgudinnan på Liberty Island. Mer information: öppettider, biljettpriser och färjetrafik. Bra saker att känna till går att läsa om här.


Federal Hall National Monument på Wall St. i centrala Lower Manhattan har en viktig plats i amerikansk historia, och det var bl.a. där USA:s första kongress samlades och George Washington svors in som president 1789. Bill of Rights godkändes även här, och den byggnad som tidigare stod där var under en kort tid USA:s parlamentsbyggnad. Byggnaden som står där idag uppfördes 1842, och användes ursprungligen som tullhus. Det är en mäktig byggnad, och vid trappen utanför står en staty över George Washington. Inomhus kan man ta guidade turer och se videoklipp som förklarar Federal Halls plats i amerikansk historia. Mer information: öppettider och biljettpriser.

Adress: 26 Wall St. (bet. Broad St. & William St.)

Federal Reserve Bank of New York ligger också centralt belägen i Financial District, och byggnaden är mest känd för att ha de största guldreserverna i världen. Bankvalven ligger fem våningar under marken, och guidade turer ges fem gånger om dagen för den som bokat plats minst fem dagar i förväg. Även mer vanliga utställningar och turer om hur det centrala banksystemet fungerar finns där, och de kräver ingen föranmälan. Mer information för den som vill göra ett besök finns här.

Adress: 33 Liberty St. (bet. Nassau St. & William St.)


Fraunces Tavern Museum är ett tre våningar högt rött tegelhus i södra Lower Manhattan från 1719, och förutom att byggnaden är en av de äldsta i New York, så är den också känd för att ha varit platsen där generalen George Washington sade farväl till sina officierare 1783 efter att britterna besegrats. Numera är det en restaurang och ett museum, där det bl.a. finns manuskript, böcker, målningar och föremål från revolutionstiden. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 54 Pearl St. (Broad St.)

Governors Island ligger en knapp kilometer rakt söder om Manhattans sydspets, där Hudson River och East River möts. Den fungerade som en förvarsö i många år, och Fort Jay och Castle Williams som ligger där skyddade New Yorks norra hamn tillsammans med Castle Clinton i Battery Park. Den amerikanska armén flyttade ut på 1960-talet, och efter dem hade den amerikanska kustbevakningen sin atlantbas till på ön. De flyttade i sin tur ut i början av 2000-talet, och efter det har gamla militära områden på ön att göras om till offentliga platser och parker.

Ön delas ungefär på mitten av Division Road, och den norra delen är öppen för allmänheten fredag till söndag från slutet av maj till mitten av oktober. Den har klassats som national historic landmark district, och det ges guidade turer av området för den som är intresserad. National Park Service har hand om en mängd olika aktiviteter, och på området går det även att se konstutställningar, mässor, festivaler och konserter.

I den södra delen finns många av kustbevakningens gamla lokaler, och även om man inte har tillträde till området, så går det att promenera runt längs strandkanten. Det blir dock mer tillgängligt allteftersom, när gamla byggnader rivs och ersätts med parkområden.

Det går enkelt att ta sig till Governors Island med färja, antingen från Lower Manhattan eller från Brooklyn. Det kostar normalt ingenting, förutom om det är ett evenemang utanför de normala tidtabellerna. Om evenemanget är gratis, så kostar en tur och returbiljett $5. Annars ingår färjan i biljettpriset. Information om tidtabeller och varifrån de går finns här.


Missväxt och andra svåra umbäranden på Irland 1845-1852 ledde till att hundratusentals människor dog, och the Irish Hunger Memorial i norra delen av Battery Park City är en minnesplats för att påminna om de händelser som fick två miljoner irländare att emigrera till USA. Där finns ett litet irländskt stenhus utan tak, såväl som stenar från alla 32 counties och en mängd olika växter från Irland. Minnesplatsens väggar är täckta av dikter skrivna under den stora svälten. Den kostar inget att besöka.

Adress: 290 Vesey St. (at North End Ave.)

Efter sammanslagningen av de olika stadsdelarna 1898 behövde stadens myndigheter mer kontorsyta, och resultatet blev Municipal Building i Civic Center, som påbörjades 1909 och stod färdig 1915. Även om den kanske inte är så värst intressant för de flesta av oss som åker dit, så har den 177 meter och 40 våningar höga skyskrapan haft en stor påverkan inom arkitekturen och på andra myndighetsbyggnader.

Adress: 1 Centre St. (at Chambers St.)


Museum of American Finance i hjärtat av Financial District är USA:s enda museum om finans, entreprenörskap och de fria marknadssystemet, och där kan man se en mängd olika dokument, föremål och utställningar om den amerikanska finansiella historien. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 48 Wall St. (at William St.)

Museum of the American Indian, även kallat the Gustav Geye Center, ligger precis vid Bowling Green i Alexander Hamilton U.S. Custom House. Det är en del av Smithsonian Institution, och det är det första nationella amerikanska museet dedicerat till att bevara, studera och visa upp de amerikanska indianernas liv, språk, litteratur, konst och historia. Det tar även upp karibiska, latin- och sydamerikanska urinvånares liv och historia. Det är ett stort museum med hundratusentals föremål, och för den som är i närheten kan det vara värt att smita in en stund och kolla runt lite. Gratis inträde. Mer om öppettider går att läsa här.

Adress: 1 Bowling Green (at Broadway)


Museum of Jewish Heritage ligger strax nordväst om Battery Park, och det är ett museum och minnesmärke över offren för Förintelsen under andra världskriget. En stor del av de som överlevde flyttade till New York, och staden har idag en betydande judisk befolkning. Museets uppgift är ett berätta om judarnas upplevelser och liv före, under och efter Förintelsen, och utställningarna visar upp drygt 2000 fotografier, 800 föremål och en mängd dokumentärfilmer. Byggnaden har sex sidor, och de syftar både till Davidsstjärnan och de 6 miljoner judar som dödades. Museet handlar inte uteslutande om Förintelsen, utan på de tre våningarna finns även andra utställningar om judisk kultur. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: Edmond J. Safra Plaza, 36 Battery Place (at 1st Place.)

New York City Hall ligger i City Hall Park just söder om Civic Center, och för de flesta svenskar är den mest känd från tv-serien Spin City. Byggnaden stod färdig 1811, och utvändigt är den gjord i fransk renässans-stil. Oftast brukar man se den på avstånd när man går förbi på vägen till Brooklyn Bridge eller norrut längs Broadway, men för den som är intresserad av att se hur byggnaden ser ut inuti finns guidade turer varje vardag.

Adress: City Hall Park (bet. Broadway & Park Row)


New York City Police Museum ligger i sydöstra Lower Manhattan, och det visar upp en omfattande bild av NYPD:s drygt 150-åriga historia. Museet ligger i en gammal polisstation, och i deras permanenta utställning kan man se vapen, polisbrickor, polismateriel, polisbilar och polismotorcyklar, såväl som instrument, revolvrar och olika verktyg som brottslingar använt. New Yorks poliskår drabbades också hårt av attentaten i september 2001, och museet har även en utställning som berättar om vad som hände där. Mer information om öppettider och inträde.

Adress: 100 Old Slip (bet. Front St. & South St.)

New York Stock Exchange är en av New Yorks mest kända sevärdheter, och även om allmänheten inte längre har tillträde dit, så går det fortfarande att promenera utanför och se på den mäktiga byggnaden. Den stod färdig 1903, och de sex korintiska pelarna på framsidan med den amerikanska flaggan ovanför känns säkert igen av de flesta.

Adress: 18 Broad St. (bet. Exchange Pl. & Wall St.)


New York Vietnam Veterans Memorial är ett monument över de New York-bor som dog i Sydostasien mellan 1961 och 1975. Det ligger lite undangömt i sydöstra delen av Lower Manhattan, och det är inte heller lika välkänt som monumentet i Washington D.C. Men om ni är i närheten, så kan det vara värt att promenera förbi och kolla in det. Det är ett lugnt litet torg, och säkert finns det några som sitter där och äter sina lunchmackor.

Adress: Vietnam Veterans Memorial Plaza (at 55 Water St.)

Saint Paul's Chapel är den äldsta kyrkan på Manhattan, och den är ensam om att vara byggd före den amerikanska revolutionen. Den invigdes 1766, och ligger centralt belägen vid korsningen av Broadway och Fulton St. Den har en liten kyrkogård, där kända New York-bor från 1700- och tidiga 1800-talet ligger begravda, och där brukar folk från omkringliggande kontor sitta och äta sin lunch. Och trots att kyrkan bara ligger något kvarter ifrån World Trade Center, så klarade sig den i stort sett helt från förstörelsen. Den spelade en stor roll under räddningsarbetet, och kyrkan höll öppet dygnet runt i åtta månader för att ge dem som jobbade med att röja upp mat och vila.

Adress: 209 Broadway (at Fulton St.)


Skyscraper Museum är ett privat museum i Battery Park City, och som namnet antyder visar den upp skyskrapornas och andra höga byggnaders historia. Det är det enda i sitt slag i världen, och förutom att se bakåt i tiden, så tar den upp både nutid och framtid, liksom saker som spelat in, personer som påverkat byggnadernas utseende och städernas skylines. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 39 Battery Place (bet. Little West St. & 1st Place)

Staten Island Ferry går dygnet runt mellan Whitehall Terminal i sydöstra Battery Park och St. George Terminal på Staten Island. De välbekanta gula färjorna kostar ingenting att åka, och resan i vardera riktning tar runt 25 minuter. Normalt går de var 30:e minut, men vid rusningstrafik går de var 15:e eller 20:e minut. Vid helgnätter går de en gång i timmen. Det är ett bra alternativ till att trängas (och betala dyra pengar) för att åka till Frihetsgudinnan, då man ändå åker förbi henne och kan ta bra bilder från färjan på vägen till Staten Island. Tidtabeller finns här.


South Street Seaport är området mellan John St. och Peck Slip samt Pearl St. och East River på Lower Manhattans östra sida. Det är här New Yorks ursprungliga hamn låg, och det tidigare nedgångna området har under senare år rustats upp och blivit ett av de mest 'turistiga' på Manhattan med många butiker och restauranger. På Pier 17 finns en rätt stor galleria som kan vara värd att kolla in, kanske särskilt för utsikten över Brooklyn Bridge. Men det är ett charmigt område, och det är trevligt att bara promenera kring där en fin dag längs vattnet eller bland de gamla husen.

South Street Seaport Museum visar upp hamnens historia, ända sedan 5000 f.Kr. till idag, och dess betydelse för USA:s utveckling. Det finns ett galleri, arkeologimuseum, marinbibliotek och ett hantverkscentrum där, såväl som ett flertal historiska fartyg.

Adress: 12 Fulton St. (bet. South St. & Front St.)


Statue of Liberty, eller Frihetsgudinnan på svenska, är ett av de 'måsten' man har som förstagångsturist i New York. Och oavsett om man tar båten över till Liberty Island eller ser statyn på avstånd från Battery Park, så är det en riktig klassiker. Den uppfördes 1886, och mäter 93 meter från marken till facklans topp. Den har välkomnat miljoner immigranter genom åren på vägen till Ellis Island, och statyn är som bekant också en av de mest amerikanska symbolerna. Statyns krona har nyligen öppnats igen, och vill man gå upp dit, så krävs det att man köper en särskild Crown Ticket. Endast 240 personer släpps in där varje dag, och biljetter dit brukar ofta behöva bokas mer än 3 månader i förväg. Annars finns Pedestal Ticket, som ger personen tillträde till statyns fot/piedestal och museet som ligger där.

Det kostar inget att komma in i statyn, men dock kostar själva färjan dit (som också tar en till Ellis Island) mellan $5 och $12. Crown Ticket kostar $3 extra, dock. Biljetter går att köpa antingen via internet eller vid Castle Clinton i sydvästra Battery Park, och det är också därifrån färjorna går. Tänk på att säkerhetskontrollen är väldigt omfattande. Mer information: bra saker att känna till, biljetter till kronan, öppettider och inträde.

Det är ett välbesökt turistmål, och i min mening är det lite överskattat att köa i timmar (som man kan få göra) för att få komma med på färjan till Liberty Island och sedan in i statyn. Men jag förstår ändå att man vill se en av New Yorks mest kända sevärdheter på nära håll. Som jag nämnde lite tidigare, så går annars Staten Island Ferry inte så långt ifrån Frihetsgudinnan, och om man bara vill ha ett par bra bilder och en skön, avslappnad och tidsbesparande resa, så är det ett bra alternativ.

Trinity Church vid korsningen av Broadway och Wall St. är den tredje kyrkan på samma plats, och den som står där idag stod färdig 1846. Den är byggd i nygotisk stil, och står verkligen i kontrast till alla intill-liggande höghs och skyskrapor. På kyrkogården ligger många historiska personer begravda, bl.a. Alexander Hamilton och Robert Fulton. Kyrkan är också känd för sina konserter med både klassisk och mer modern musik. Mer information om öppettider finns här.

Adress: 74 Trinity Pl. (Broadway at Wall St.)


Tweed Courthouse, eller Old New York County Courthouse, är ännu en offentlig byggnad med rätt pampig arkitektur. Den byggdes 1881 och har fått sitt namn efter en av New Yorks större politiska skandaler, där William M. Tweed var inblandad. Mer information om guidade turer finns här.

Adress: 52 Chambers St. (at City Hall Park)

Wall Street har fått sitt namn efter den träbarrikad som holländarna hade byggt 1652 vid den norra gränsen av deras bosättning. Den ersattes senare av en mur, som britterna i sin tur rev 1699. Gatan har dock under det senaste århundradet mest varit förknippat med finans och banker, och Wall Street är lika mycket ett begrepp som gata. Gatan sträcker sig från Broadway till South Street, och runt den ligger höga byggnader med olika finansiella institutioner. Federal Hall National Monument och New York Stock Exhange ligger alldeles i närheten.


Wall Street Bull, eller Charging Bull som den ofta kallas, är en välkänd bronsstaty av en tjur som står där Broadway börjar i norra delen av Bowling Green. Den 3.4 meter höga och 3.2 ton tunga statyn av Arturo Di Modica stod ursprungligen ett par kvarter bort, på Broad St. framför New York Stock Exchange. Enligt honom ska den symbolisera 'det amerikanska folkets styrka och kraft', även om många ser den som en symbol för aktiemarknadens energi, styrka och oberäknelighet. Men statyn är hursomhelst en populär sevärdhet, och många låter sig fotograferas vid den.

Adress: Broadway (at Bowling Green)

Woolworth Building är en 241 meter hög skyskrapa vid Broadway och City Hall Park i nygotisk och art deco-stil som stod klar 1913. Den var världens högsta byggnad fram till 1930, då 40 Wall Street, Chrysler Building och Empire State Building i ordning gick om som nummer ett. Allmänheten har inte tillträde dit, men man kan ändå se den på håll och ana hur den såg ut för nästan hundra år sedan bland alla andra byggnader runtomkring.

Adress: 233 Broadway (bet. Barclay St. & Park Pl.)


World Financial Center and Winter Garden ligger i norra delen av Battery Park City, inte långt ifrån platsen där World Trade Center tidigare stod. Det byggdes i mitten av 1980-talet och består i huvudsak av fyra skyskrapor, och mellan två av dem finns ett 10 våningar högt atrium av glas. Några av världens största finansföretag och konsultföretag har sina huvudkontor här, och på de nedre våningarna finns det också gott om affärer och restauranger. Atriet, the Winter Garden, har en storslagen utsikt över Hudson River; det är tillgängligt för allmänheten, och där brukar ofta olika evenemang och föreställningar inom konst, dans, musik och film genomföras.

Adress: 220 Vesey St. (at West St.)

World Trade Center Site, eller Ground Zero som den ofta kallas, är svår att missa på kartan. Utöver alla som omkom och skadades vid attentaten i september 2001, så var det sju byggnader som förstördes eller var tvungna att rivas efteråt. Det är många som promenerar förbi för att se hur återuppbyggnaden går, och för att besöka de minnesplatser som finns där. En minneslund på platsen för de tidigare tornen kommer stå färdig inom ett par år, såväl som One World Trade Center och ytterligare ett par nya skyskrapor.

Tribute WTC Visitor Center ligger intill på 120 Liberty St.